Już w przyszłym roku polskie miasto będzie gospodarzem kolejnej edycji Europejskich Igrzysk Akademickich.

To będzie największa impreza sportu akademickiego w naszym kraju od 2001 roku, gdy w Zakopanem odbyła się zimowa Uniwersjada. Do Łodzi może przyjechać około 4500 sportowców z kilkuset uczelni, reprezentujących przynajmniej 40 państw. – Na ten moment igrzyska mają się odbyć w dniach 15-31 lipca. To może być największe multisportowe wydarzenie w historii Polski. Do tej pory były nim igrzyska sportów nieolimpijskich World Games we Wrocławiu w 2017 roku. Dużymi imprezami w tym formacie były też zimowe Uniwersjady w Zakopanem. My jednak możemy to przebić – mówi Tatsiana Andrushka, koordynatorka projektu European Universities Games 2022.

O ile w Uniwersjadach startują zespoły narodowe, to już w EUG kraje w poszczególnych konkurencjach reprezentują różne uczelnie. Co więcej, nie trzeba być Europejczykiem, by uczestniczyć w tych igrzyskach. Należy być jedynie studentem europejskiej uczelni, dlatego na starcie mogą pojawić się zawodnicy z Azji czy Afryki. Studenci – sportowcy będą rywalizować przynajmniej w 15 dyscyplinach. W programie igrzysk znajdą się m.in. siatkówka, siatkówka plażowa, koszykówka 3×3, badminton, piłka nożna, futsal, tenis, piłka ręczna, piłka ręczna plażowa, tenis stołowy, para tenis stołowy oraz szachy. Część zawodów zaplanowano w Zatoce Sportu Politechniki Łódzkiej, dysponującej jedynym w województwie krytym basenem o wymiarach olimpijskich. Tam będą rozgrywane także zawody w waterpolo, koszykówce i wspinaczce sportowej. Igrzyska zostaną przeprowadzone również na terenie obiektów AZS oraz w słynnej Atlas Arenie. Tam będziemy świadkami uroczystej ceremonii otwarcia.

Europejskie Igrzyska Akademickie to jednak nie tylko sportowa rywalizacja. To także czas na panele dyskusyjne dotyczące edukacyjnych i społecznych aspektów sportu akademickiego na Starym Kontynencie. Zaplanowana Konferencja Rektorów na Politechnice Łódzkiej będzie służyć dyskusji na temat nowoczesnych rozwiązań w kształceniu. Przewidziano również warsztaty dla studentów i wolontariuszy oraz różne atrakcje dla całych rodzin w postaci koncertów, pikników, turniejów sportowych i konkursów z nagrodami. Warto zaznaczyć, że główną ideą łódzkich igrzysk jest propagowanie sportu dostępnego dla wszystkich, bez względu na status społeczny, płeć czy wykształcenie.

Organizatorami najbliższej edycji EUG pod sztandarem Europejskiej Federacji Sportu Akademickiego (EUSA) są Politechnika Łódzka, Akademicki Związek Sportowy oraz władze Miasta Łodzi, które jest jednym z największych ośrodków akademickich w Polsce. Na 19 uczelniach kształci się tu około 65 tysięcy studentów, w tym ponad 12 tysięcy na Politechnice Łódzkiej, gdzie od lat z powodzeniem łączy się naukę ze sportem. Dodajmy, że przy organizacji igrzysk będzie pomagało około 800 wolontariuszy.

Gotowi na wszystko

Aby wszystko poszło jak należy, we wrześniu ubiegłego roku przy Dziale Sportu Politechniki Łódzkiej został powołany Komitet Organizacyjny EUG 2022. Lokalny komitet już nawiązuje kontakty z kołami studenckimi i łódzkimi uczelniami, aby igrzyska były wspólnym, wielkim świętem sportu akademickiego. Ambasadorami imprezy będą znani i utytułowani sportowcy związani z Łodzią i regionem. Niebawem poznamy ich nazwiska podczas specjalnego spotkania dla mediów.

– Cały czas coś się dzieje. Właśnie jesteśmy po wizytacji EUSA. We wrześniu ludzie z Europejskiej Federacji Sportu Akademickiego odwiedzą nas ponownie, tym razem w towarzystwie delegatów technicznych. Będą oni sprawdzać obiekty, ustalać, czy wszystko jest gotowe i czy warunki pozwalają na przeprowadzenie zawodów zgodnie ze standardami międzynarodowych federacji danych dyscyplin. Oczywiście całe przygotowania z wiadomych względów są utrudnione, ale wszystko jest pod kontrolą. W najbliższym okresie zależy nam na wspólnym działaniu z AZS. W lutym i marcu chcemy zorganizować kilka imprez w ramach cyklu Akademickich Mistrzostw Polski w dyscyplinach, które będę obecne w programie igrzysk. To pomoże nam przetestować obiekty i różne rozwiązania, które będziemy chcieli też wykorzystać w trakcie EUG – zaznacza Andrushka. – Najtrudniejsze przy okazji organizacji takich wydarzeń są kwestie dotyczące logistyki, a przede wszystkim zakwaterowania, transportu i wyżywienia. Trzeba zadbać o każdy szczegół, by wszyscy byli zadowoleni. Ciągle nas pytają, a co jeśli znów świat stanie na głowie i organizacja takiej imprezy stanie się kłopotem? Nasze hasło to „Łódź, we can!”, bo uważamy, że jesteśmy w stanie sobie poradzić w każdej sytuacji. Szykujemy się na różne okoliczności. Ostatnia edycja EUG w Belgradzie nie doszła do skutku, ale Serbowie i EUSA przygotowali odpowiednie protokoły pokazujące, jak przeprowadzić takie zawody w trudnych czasach. W razie potrzeby będziemy czerpać z ich doświadczeń oraz z systemów zastosowanych na igrzyskach w Tokio i najbliższej Uniwersjadzie – mówi na koniec Andrushka.

Przedstawiciele EUSA podkreślają, że największym beneficjentem EUG 2022 będzie Politechnika Łódzka i samo miasto. Igrzyska przełożą się np. na turystykę, bowiem do Łodzi na ponad dwa tygodnie przyjedzie kilka tysięcy osób. Czekamy zatem na wielkie święto!

MASKOTKA EUG 2022

Jednorożec symbolem zwycięstwa

Jakiś czas temu ogłoszono Ogólnopolski Konkurs na Maskotkę Europejskich Igrzysk Akademickich 2022. Plebiscyt cieszył się dużym zainteresowaniem, a spośród ponad 100 projektów Komisja Konkursowa wskazała 5 najlepszych propozycji. Następnie głos oddano internautom, którzy postanowili, iż maskotką imprezy zostanie jednorożec, a na imię będzie miał EUGenio. Jednorożec od lat jest kojarzony z Łodzią. To tutaj, obok kolorowego dworca tramwajowego nazywanego przez mieszkańców „stajnią jednorożców”, stoi pomnik tej niezwykłej postaci, uznawanej za symbol radości, spełnienia marzeń i zwycięstwa.