Łódź będzie gospodarzem Europejskich Igrzysk Uniwersyteckich, które zostaną rozegrane w naszym mieście w 2022 r. Decyzja o przyznaniu Łodzi przywileju organizacji tych zawodów zapadła w piątek w Madrycie.

– Możemy liczyć na obecność 5-6 tys. studentów z 350-400 europejskich uniwersytetów. To ogromna promocja Łodzi Akademickiej, wykorzystamy wszystkie dostępne obiekty sportowe. To będzie ogromne wydarzenie sportowe, odbywające się w Łodzi przez prawie dwa tygodnie – powiedział w sobotę rektor Politechniki Łódzkiej prof. Sławomir Wiak podczas oficjalnego ogłoszenia przyznania miastu zwycięstwa w staraniach o igrzysk akademickich.

Prezydent Hanna Zdanowska podkreśliła, iż łódzka aplikacja wygrała, gdyż została starannie przygotowana na podstawie doświadczeń wyniesionych z czasów ubiegania się miasto o przywilej organizacji EXPO.
– Nasza kandydatura i dokumenty, które przedstawiliśmy, były przygotowane już według standardów, które miały szansę faktycznie wygrać – powiedziała.

Większość zawodów igrzysk odbędzie się na obiektach należących do łódzkich uczelni wyższych i miasta. Niewykluczone jednak, że w organizację imprezy włączą się także sąsiednie miasta.