W 2022 r. Politechnika Łódzka będzie organizatorem European Universities Games (EUG) – największej sportowej imprezy dla studentów w Europie. Wspólny wniosek Politechniki Łódzkiej, miasta Łodzi i Akademickiego Związku Sportowego o prawo do organizacji Igrzysk został zatwierdzony w 2018 roku podczas Zgromadzenia Generalnego EUSA – Europejskiego Związku Sportu Akademickiego. To organizacja działająca od ponad 20 lat, zrzeszająca 46 delegatów państw z całej Europy. Jej sztandarowym wydarzeniem, największym świętem sportu akademickiego są EUG, organizowane co 2 lata w różnych miastach.

Główną ideą łódzkiego wydarzenia jest udostępnienie sportu dla wszystkich, bez względu na status społeczny, płeć czy wykształcenie. – Łódź jest jednym z największych ośrodków akademickich w kraju. Podczas EUG 2022 będziemy mieli niepowtarzalną okazję do pokazania go w Europie jako miejsca, które młodzież wybiera do nauki, rozwijania swoich zdolności oraz pasji. W Łodzi na 19 uczelniach kształci się około 65 tysięcy studentów, w tym ponad 12 tysięcy na Politechnice Łódzkiej. Należy podkreślić, że Igrzyska przygotowujemy wspólnie ze środowiskiem akademickim, sportowym oraz władzami Łodzi. Dla naszej uczelni to wielkie wyróżnienie i promocja Politechniki Łódzkiej, gdzie od lat z powodzeniem nauka łączona jest ze sportem. Nasi studenci i absolwenci mogą pochwalić się medalami w wielu dyscyplinach sportowych. Jestem przekonany, że podczas EUG 2022 również pokażą wysoki poziom – podkreśla prof. Krzysztof Jóźwik, rektor PŁ Łódź.

We wrześniu ubiegłego roku został powołany Komitet Organizacyjny EUG Łódź 2022, który pracuje przy Dziale Sportu PŁ. Zespół liczy kilkanaście osób. – Pracujemy mimo pandemii, jesteśmy dobrej myśli i spodziewamy się, że Igrzyska w Łodzi w 2022 będą prawdziwym świętem sportu. Nasze biuro pracuje, stosując zasadę lean, korzystamy z nowoczesnych technologii przy przekazywaniu i przechowywaniu plików zarządzania projektami. Wyzwania, jakie pokonujemy w związku z pandemicznymi ograniczeniami, pozwalają nam budować skuteczny zespół, który potrafi pracować w trudnych warunkach i znaleźć rozwiązanie w nietypowych sytuacjach – mówi Tatsiana Andrushka, koordynatorka EUG Łódź 2022.